Cluburile de Film MANIFESTO

MANIFESTO a fost gândit ca un proiect de educație alternativă și cinematografică. Programul s-a desfășurat în liceele din România unde s-a pus în discuţie, cu ajutorul filmului documentar, teme globale ce afectează viața oamenilor de pretutindeni: dezvoltare economică, alimentație sustenabilă, diversitate culturală. Proiectul a fost iniţiat în anul 2009 de Asociația ORICUM, iar până în toamna lui 2012 a funcționat sub numele „Cluburile de Film One World”.  Manifesto a fost prezent în 26 de licee din 17 orașe ale țării.

VIZIUNEA:  MANIFESTO a contribuie pe scară largă la utilizarea mijloacelor audio-vizuale în școli și să familiarizeze elevii și profesorii de liceu cu problematica educației globale şi a drepturilor omului, introducând dezbaterea pe teme puțin cunoscute în România. Mijloacele educaționale non-formale cu mare impact la tineri, precum filmele, sunt puțin utilizate în școli, iar elevii români cunosc prea puţin problematicile contemporane reale. Conceptul inovator al proiectului este dat de componenta de leadership, întrucât elevii coordonatori sunt direct implicați în managementul fiecărui club.

ACTIVITATE: Timp de 5 ani, MANIFESTO a selectat cele mai provocatoare filme documentare ale lumii -> le-a proiectat in cadrul cluburilor de film organizate cu și de liceeni -> a lansat  dezbateri despre filme cu ajutorul unor invitaţi propuși de elevi. Mai mult, cluburile de film din licee au lansat provocarea de a găsi idei și soluții de inovare socială prin intermediul industriilor creative.

Programul a folosit filmul documentar ca instrument de implicare și creștere a unor comunități de tineri curajoși în liceele românești. Coordonatorii cluburilor de film din liceele participante au luat parte la ateliere de lucru în România sau în celelalte țări partenere (Cehia, Polonia, Slovacia, Estonia) și la diverse activități similare, pentru a întelege mai bine subiectele filmelor, pentru a-și dezvolta abilitățile de argumentare și de organizare.

Proiectul a fost initiat de Asociatia People in Need din Cehia, care organizeaza si festivalului de film documentar pe tema educatiei globale. DETALII: www.manifestofilmclubs.ro