Industriile creative au o contributie mai mare sau comparabila cu transporturile sau constructiile

Fundatia Post-Privatizare, in parteneriat cu Asociatia ORICUM, S.C. GEA Strategy & Consulting SA, Centrul de Cercetare si Consultanta in Domeniul Culturii, S.C. M&C Strategy Development SRL, Universitatea Bucuresti si Universitatea de Arte “George Enescu” din Iasi au anuntat, la conferinta de presa din 25 ianuarie 2012, finalizarea etapei de cercetare din cadrul implementarii proiectului “Promovarea antreprenoriatului in domeniul industriilor creative”. Cercetarea s-a desfasurat pe parcursul a sase luni si a implicat, cu precadere, efortul GEA Strategy & Consulting, a Centrulului de Cercetare si Consultanta in Domeniul Culturii si a Universitatii Bucuresti, parteneri in proiect. Rezultatele integrale pot fi consultate pe site-ul: http://indcreative.postprivatizare.ro.

Cercetarea a urmarit actualizarea datelor despre contributia la economia nationala a industriilor creative, determinarea aglomerarilor teritoriale ale industriilor creative in tara si explorarea optiunilor de cariera ale tinerilor pentru a afla daca sunt interesati de antreprenoriat.

Conform cercetarii realizate de Centrul de Cercetare si Consultanta in Domeniul Culturii, industriile creative au o contributie ridicata in economia Romaniei, mai mare sau comparabila cu turismul, restaurantele, transporturile sau constructiile. In 2009, industriile creative generau 5.93% din PIB si aproximativ 100.000 de locuri de munca.

Rezultatele obţinute din studiul realizat de S.C. GEA Strategy & Consulting SA au evidenţiat importanţa sectorului creativ in plan regional, mai precis la nivel judeţean şi al regiunilor de dezvoltare. O trasatura semnificativa este polarizarea imensa a activitaţii intre Bucureşti şi alte centre de activitate din ţara. Concentrarea activitaţii, prin raportare la numarul de angajaţi, numarul de firme şi cifra de afaceri, in Bucureşti şi sectorul Ilfov atinge valori intre 50% şi 60%, iar un numar foarte redus de alte judeţe (Cluj, urmat de Timis, Brasov, Iasi si Constanta) acopera impreuna inca cca. 20% din activitatea inregistrata la nivel naţional. O alta trasatura semnificativa pornind de la profitabilitate este aparitia catorva domenii performante in cadrul unor judeţe: Bucureştiul este „capitala radioului”, Clujul „ judeţul spectacol”, Braşov „leaganul muzeelor”, Iaşi e „creativ pe web”, Timiş ”cel mai bun gamer”, iar Ilfov este „cetatea filmului”.

Din acelasi studiu (realizat de S.C. GEA Strategy & Consulting SA) rezulta ca regiunea Bucuresti – Ilfov se afla pe locul 18 din 253 de regiuni europene in topul ponderii salariatilor din industriile creative  fata de celelalte sectoare economice.

Chiar daca profesiile din industriile creative au un potential care nu este inca perceput corect de societate, cercetarea realizata de Universitatea din Bucuresti a relevat faptul ca exista potential antreprenorial.

Toate rezultatele cercetatilor pot fi consultate in versiunile integrale ale studiilor:

  1. Importanţa economică a industriilor creative: o perspective teritoriala – GEA Strategy & Consulting
  2. Contributia industriilor creative la nivelul economiei nationale – Centrul de Cercetare si Consultanta in Domeniul Culturii
  3. Atractivitatea profesiilor creative si orientări antreprenoriale ale tinerilor in domenii creative – Universitatea Bucuresti

“Promovarea antreprenoriatului in domeniul industriilor creative” este un proiect cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 “Investeste in oameni!”, axa prioritara 3 “Cresterea adaptabilitatii lucratorilor si a intreprinderilor”, domeniul major de interventie 3.1 “Promovarea culturii antreprenoriale”. Durata proiectului este de 30 luni. Proiectul are ca obiectiv general dezvoltarea competentelor antreprenoriale in randul celor care isi doresc sa lucreze in industriile creative, transformarea oportunitatilor din mediul economic in afaceri sustenabile precum si promovarea omogenitatii acestui sector economic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>