Idei care se întâmplă: primul festival dedicat industriilor creative românești
Între 12 și 18 octombrie, pentru o săptămână întreagă, creativitatea românească devine personaj principal în viata orașului. Creative Est e primul festival autohton dedicat industriilor creative, o experiență-maraton care transformă 9 spații bucureștene în centre de incubare și expunere pentru proiecte inovatoare de design, gastronomie, muzică, new media și artă.
Arealul festivalului trasează harta spațiilor valoroase din patrimoniul industrial și cultural bucureștean, printre care Halele de la Industria Bumbacului, Biblioteca Națională sauHanul Gabroveni.
Prima ediție Creative Est inaugurează un nou concept de festival, gândit ca platformă de educare și networking pentru bresle creative și ca spațiu de descoperire pentru publicuri curioase. 7 zile de festival propun 8 activități conexe, între care:
- workshopuri
- seminarii
- sesiuni de pitching
- cea mai mare zonă de market dedicată antreprenorilor creativi români
Evenimentele din timpul săptămânii vor fi completate de o petrecere cu muzică și vibe est-european.
Experiența debutează cu o conferință despre modele de susținere a creativității urbane și rurale, completată de studii de caz de la experți din Europa de Est. De luni până vineri, studenții și tinerii creatori intră în contact cu cele mai importante repere din industria modei, design-ului și inovației est-europene, precum hub-ul de design Nova Iskra din Belgrad (Serbia), centrul de industrii creative din Tartu (Estonia) sau clusterul creative din Pecs (Ungaria).
Weekendul deschide porțile comunității, iar publicul bucureștean va putea descoperi și achiziționa produse de design românesc, experimente culinare inspirate de noile tendințe din gastronomia urbană sau ateliere interactive pentru întreaga familie. Printre antreprenorii care vor expune în cel mai mare market creativ se numără Dizainăr, Laborazon și LavaCow.
Seria de activități din 12-18 octombrie hrănește nevoia de resurse a viitorilor deschizători de drumuri și curiozitatea publicului care susține comunitatea creatorilor români. Participanții vor avea acces gratuit la seminarii, conferințe și zona de market și acces pe bază de bilet la workshopuri și experiența muzicală.
30 de branduri creative și peste 1000 de participanți au luat parte la ediția pilot Creative Est, organizată în septembrie 2014 la Grădina Botanică București. FOTO.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Creative Est este organizat de asociația ORICUM, sub patronajul Reprezentanței Comisiei Europene în România, cu sprijinul Arcub, Centrul Cultural al Municipiului București. Pe termen lung, festivalul își propune să poziţioneze România ca centru est-european al inovației şi industriilor creative.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Industriile creative sunt domenii care generează dezvoltare economică şi bunăstare prin valorificarea talentului şi creativităţii. Ele includ artele vizuale, designul, arhitectura, artele performative sau meşteşugurile. Industriile creative sunt unele dintre cele mai dinamice sectoare ale economiei, cu o rată de creştere peste medie, creează locuri de muncă înalt calificate, au potenţial antreprenorial şi de inovare.
În România, industriile creative reprezintă un important sector economic, căci contribuie cu aproape 6% din PIB şi peste 140.000 locuri de muncă. Cea mai bună modalitate de a aduce la un loc antreprenori creativi, sectorul public şi sectorul privat şi de a atrage interesul publicului este printr-un festival: Creative Est, festivalul est-european dedicat industriilor creative.